Kao i proteklih nekoliko godina, IT stručnjaci će i u 2017. biti ubedljivo najtraženiji i najplaćeniji na tržištu.

Osim programera i web dizajnera, za koje svi već dobro znamo, još jedno zanimanje izdvaja se kao veoma traženo i odlično plaćeno. Reč je o administratorima mreža.

Iako ova profesija nudi priliku svima koji steknu potrebna znanja da bez čekanja dođu do posla na kome će odlično zarađivati, većina ljudi i dalje ne zna čime se administratori mreža zapravo bave.

Administratori mreža – stručnjaci koje svi zovu u pomoć

Da li možete da zamislite bilo koju ozbiljnu kompaniju, banku ili drugu važnu instituciju koja danas efikasno funkcioniše bez korišćenja računara? Kako bi svi ti računari i mrežni sistemi bili spremni da omoguće zaposlenima uslove za rad, neophodno je prisustvo školovanih stručnjaka koji su zaduženi za njihovo održavanje. Najprostije rečeno, administratori mreža imaju za zadatak da obezbede normalno funkcionisanje svih softverskih i hardverskih komponenata koje omogućavaju rad svima ostalima.

Drugim rečima, administratori mreža su eksperti koje ostali zaposleni zovu u pomoć kako bi otklonili manje kvarove i zastoje u radu sistema, proverili tehničku ispravnost ili pojasnili tehničke mogućnosti sistema. Projektovanje, instalacija, konfiguracija i održavanje računarskih mreža su svakodnevna zaduženja administratora, a ponekad su prinuđeni i da pišu jednostavne programe kako bi olakšali svoj posao i unapredili poslovanje celokupne kompanije.

Njihovo prisustvo je od ogromnog značaja

S obzirom na to da se moderne tehnologije konstantno razvijaju, oprema i programi brzo zastarevaju, neophodno ih je stalno održavati ili zameniti novim, savremenijim verzijama. Procena i donošenje odluka o nabavci modernijeg softvera i hardvera takođe spada u opis posla administratora mreža.

Osim toga, njihov zadatak je i da se pobrinu oko instalacije tih komponenata, kao i da kasnije obuče zaposlene za njihovo korišćenje. Zbog svega što obavljaju, uloga administratora mreža postala je veoma važna za svaku kompaniju, a samim tim ovi stručnjaci zaslužili su status nezamenljivih i veoma plaćenih IT eksperata.

Priznati sertifikati kao ulaznica u svet administracije mreža

Do posla administratora mreža možete doći ukoliko steknete neophodna znanja iz ove oblasti, a međunarodno priznati sertifkati, koji će predstavljati njihovu potvrdu, dodatno će vam pomoći da postanete visoko plaćeni stručnjak.

Sertifikati gigantskih kompanija, kao što su Microsoft, Cisco ili MikroTik, izdvojiće vas od konkurencije i ubediti poslodavce da ste zaista stručnjak koji može da odgovori na sve zahteve njihovih kompanija. Ovi sertifikati biće garant da ste razvili praktične veštine koje će vam omogućiti da prepoznate i rešavate sve tehničke probleme.

Za manje od godinu dana do potrebnih znanja

Školovanjem po naprednom programu za administratore mreža, sve neophodne tehnike za rad u ovoj oblasti možete usvojiti za nešto manje od godinu dana. U tom periodu naučićete kako da obavljate najkomplikovanije zadatke sa kojima se susreću iskusni administratori.

Ovaj program sastoji se od brojnih korisnih kurseva, kao što su Computer network kurs, Cisco kurs, PC System Building and Maintenance kurs i mnogi drugi, koji će vam omogućiti da steknete nova znanja i pripremite se za profesiju koja garantuje uspešnu budućnosti u svetu informacionih tehnologija. Stručnjaci predviđaju da će u budućnosti potreba za administratorima mreža biti sve veća, što je jasan pokazatelj da vas od statusa IT stručnjaka koji će se nalaziti među najtraženijima na tržištu deli samo odluka da započnete svoje školovanje.

Izvor: B92.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *